Om færingen

I 1997 kom færingen til gards. Etter noen år pent lagret i en mørk garasje på Tjøme, kom den fram i lyset og har i grunnen vært der siden. Båten er et sameie mellom Jens, Karin, Ellen Margrethe og undertegnede.

 

Den ble kjøpt først og fremst fordi den var så flott å se på. Men etter som årene har gått og vi har pløyd adskillig sjømil for seil og motor har vi blitt mer og mer begeistret for seilegenskapene og de mulighetene den lille nordlandsbåten for  friluftsopplevelser langs kysten.
 
Færingen har navnet "Callisto" som er den vakreste av Jupiters mange måner. Båten er en bindalsfæring på ca 17 ft med gaffelrigg. Den blir kalt kalt kjeks, halvtredjerømming eller hundromsfæringen. Dette siste navnet stammer sannsynligvis fra konstruksjonen. Mellom framrommet og atterrommet hvor det er det er plass til lengden på en tønne, er et "halvt rom" på midten. Færing betyr rett og slett robåt og en vil finne denne typen i mange varianter langs kysten. Dette er en båttype som ble brukt til kystfiske og som kunne livnære to personer og deres familie. Les mer om nordlandsbåter her og her.

På bloggen "På tur med Petter" er en rekke turbeskrivelser med færingen. Bruk søkefeltet og skriv "færing" eller "seil" for å fenne fram til seilturene.

Se video av færingen under seil på neste side.

Hele saken